Terug naar nieuws
Diefstalveiligheid

Hoe voorkom je e-bike (accu) diefstal?

Sinds het begin van 2020 is de diefstal van e-bikes met een verontrustende stijging van 74 procent toegenomen. Met meer dan 22.000 aangiften per jaar, vormt diefstal een aanzienlijk probleem. Niet alleen worden e-bikes ontvreemd vanaf straten, maar ook uit woningen, garages, schuren en zelfs kantoorruimtes. Als fietsliefhebber wil je natuurlijk je e-bike beschermen tegen diefstal. Hier zijn vijf handige tips om de kans op diefstal te minimaliseren:

1. Dubbele beveiliging:

Gebruik zowel een ringslot als een kettingslot voor extra bescherming. Dit maakt het voor dieven moeilijker om er met jouw e-bike vandoor te gaan. Helaas wordt de zogenoemde 'Poolse sleutel' vaak als gereedschap gebruikt om ringsloten van fietsen open te breken. Deze tool wordt in het slot gestoken, en na enige beweging springt het ringslot open. Er is geen enkel ringslot dat weerstand biedt tegen de ‘Poolse sleutel’. Schaf daarom sloten met een ART-2-keurmerk of een hogere classificatie aan.

2. Fotodocumentatie:

Maak foto's van het framenummer, het merk/model en de e-bike zelf, inclusief eventuele accessoires. Dit versterkt je bewijs bij aangifte van diefstal en maakt het makkelijker om je fiets terug te vinden.

3. Accu verwijderen:

Het slotje van de accu biedt helaas onvoldoende bescherming tegen diefstal. Neem de accu daarom uit je e-bike als je deze onbeheerd achterlaat. Dit vermindert ook de aantrekkingskracht voor dieven, aangezien de accu vaak een kostbaar onderdeel is.

Neem jij jouw e-bike vaak mee naar kantoor en durf jij jouw accu niet uit het oog te verliezen? Dan zou je jouw accu bijvoorbeeld in een ChargeHyve laadlocker kunnen opbergen.

4. Bewaakte stalling:

Kies altijd voor een binnenstalling, zoals een bewaakte dagstalling. Hiermee verminder je de kans op diefstal aanzienlijk en creëer je een extra beveiligingslaag. Is er geen bewaakte stalling in de buurt, zorg er dan voor dat jij jouw e-bike met een slot door het voorwiel én het frame aan een vast object bevestigd.

5. Registratie en verzekering:

Wordt je e-bike alsnog gestolen? Registreer dan je e-bike bij een diefstalregister. Als je een goede verzekering met dekking tegen diefstal hebt afgesloten, kun jij je e-bike zelfs vergoed krijgen.

Bonus Tip: Voorkom oplader diefstal

Wist je dat opladers vaak meer dan 100 euro kosten? Zorg er dus voor dat je deze niet zomaar bij een onbewaakt stopcontact plaatst. Het “verstoppen” in de fietstas schrikt dieven niet af. Door je accu op te laden in de locker, voorkom je diefstal.

Wil jij als bedrijf jouw medewerkers de mogelijkheid geven om veilig hun e-bike accu op kantoor op te bergen? Maak dan een afspraak en ervaar hoe ChargeHyve dit oplost.

Bronnen:
[1] ANWB
[2] Fietsersbond
[3] Batavus

Diefstalveilig e-bike accu's laden met ChargeHyve?

Maak een afspraak voor meer informatie